Schoonmaark Rietplas, Het Rond en Kooikersplas: 509 Kilo Afval Uit Water

Oct. 15/13

Op 21 september 2013 droegen 26 buurtbewoners rond de Rietplas, Kooikersplas en Het Rond, samen met 18 duikers van Go Dive Houten en Rose Dlhopolsky van Wijkcentrum Noordoost bij aan Burendag en de internationale schoonmaakdag van AWARE. Dit deden zij samen met de gemeente, Oranjefonds, AWARE, Van Houten&Co, Natuur en Milieu Educatie en Milieu Werkgroep Houten. Vorig jaar werd nog 650 kilo naar boven gehaald. Dit jaar was dat 509 kilo. Alles is opgeslagen in speciale vuilniszakken en door de gemeente afgevoerd naar de gemeentewerf.

Tegelijk met de duikactiviteiten, werden waterdiertjes en plantjes met schepnetten uit het water gevist. De vangst werd in een aquarium gedaan en met speciale vergrootglazen en microscopen bekeken. Door het afval lopen de bodem en waterleven schade op. Dat leven is belangrijk voor het leven boven water. Zo leven eenden, zwanen, sternen, futen en libelles van waterplanten. Als we het afval in het water dumpen leidt dat tot uitsterven daarvan. Zo is duidelijk waarom het water schoon moet blijven! Uit de tabel blijkt welke afval verwijderd is uit het water. Dieptepunten zijn fietsen, een grijper van een kraan, een biertap en puin. Daardoor is er vet, smeer, ijzer en vuil in het water gekomen.

Go Dive Houten vindt het dumpen van afval ontoelaatbaar en risicovol. Via voorlichting op scholen, bij (belangen)verenigingen, in de media en via samenwerking zijn risico’s en ontwikkelingen in beeld te brengen. Burendag en schoonmaakdag zijn prachtige momenten om dat te benadrukken. Ook in 2014 is Go Dive Houten van de partij!