Skip to main content
Menu

Afval in Zee

Photo Dive Against Debris - Crest Dive Centre

Van hele kleine stukjes plastic, accu’s uit auto’s en allerlei apparaten, tot aan enorme visnetten. De ‘rommel’ die wij in ons dagelijks leven gebruiken en weer afdanken vinden met duizenden kilo’s per dag hun weg naar zee.  Sluit je bij ons aan in de strijd tegen afval in zee en Duik Tegen Afval. De plaatselijke activiteiten waar jij aan deelneemt dragen bij aan een schone, gezonde toekomst voor de oceanen.

Door afval in zee dat overal aanwezig is sterven dieren, worden natuurlijke leefomgevingen vernietigd en wordt onze gezondheid en de economie bedreigd. Afval – dat onder water tot in de verste uithoeken van de oceaan wordt aangetroffen – kan generaties lang tot problemen leiden.

Het goede nieuws is dat afval te voorkomen is. Project AWARE werkt op alle fronten en op alle niveaus aan strategieën om afval te helpen voorkomen, verminderen en beheersen. Samen kunnen we afval in zee een halt toebrengen, door op lokaal niveau actie te ondernemen en invloed uit te oefenen op beleidsveranderingen.

Duiken Tegen Afval

Vaak zijn duikers de eersten die zien welke verwoestende gevolgen afval onder water kan hebben. Wij nemen dus een unieke positie in om actie te ondernemen. Duiken Tegen Aval is een onderzoek onderwater over afval in zee. Het is gemaakt door duikers voor duikers, om bij te dragen aan reddingsmaatregelen voor de oceaan, tijdens elke duik, waar en wanneer dan ook. Wij hopen dat jullie – de duikleiders, vrijwilligers, wetenschappers en niet-wetenschappers – je zullen aansluiten bij de groeiende beweging duikers die afval onderwater verwijderen en die daarvan melding maken, om de oceanen te helpen beschermen tegen de zware aanslag van afval in zee.

Vijf stappen voor Duiken Tegen Afval

  • Begin met de Zelfstudiegids Duik Tegen Afval.  Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt om met succes je duiken te maken waarbij je gegevens en afval verzamelt.
  • Download een Overzichtskaart van Duiken Tegen Afval en andere hulpmiddelen die je voor je onderzoeksinspanningen kunt gebruiken.
  • Ben je al bezig een Duiken-Tegen-Afval-evenement te organiseren? Zet jouw activiteit op de AWARE-actiekaart.
  • Nodig vrijwilligers uit en begeleid ze door een My Ocean-profiel aan te maken.
  • Ga duiken, verwijder afval en maak melding van je resultaten! Leg de gegevens vast op onze website en maak onderdeel uit van de oplossing.

Jouw Dive Against Debris-onderzoek en plaatselijke activiteiten dragen bij aan een betere toekomst voor de oceanen. Het ontbreekt nog aan noodzakelijke gegevens van waarnemingen die onderwater zijn gedaan om de werkelijke schaalgrootte van afval in zee te kunnen laten zien. Wij werken wereldwijd samen met andere organisaties en ngo’s om de werkzaamheden die op internationaal niveau worden uitgevoerd aan te vullen met vitale informatie die alleen duikers kunnen verstrekken.

Wij zorgen dat lokale gemeenschappen er klaar voor zijn om actie te ondernemen in hun eigen omgeving. Daarnaast werken wij mee aan oplossingen om de oceanen en de dieren en planten die daarin leven te kunnen beschermen tegen de verwoestende gevolgen van afval in zee.

Meer vertalingen volgen binnenkort. Bezoek deze pagina regelmatig of neem contact op met jouw Project AWARE-kantoor voor verdere ondersteuning.

Action Promo Image
Take a deep dive in the complex nature of the #GlobalSharkTrade
Think shark fin soup is responsible for the decline in shark populations. Think again!

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.